Eerste hulp bij het inpakken van lastige vormen

Gepubliceerd op 10 oktober 2022 om 14:53

Het inpakken van strakke rechthoekige vormen zoals een boek of spellendoos heb je vast onder de knie, maar hoe zit dat met het inpakken van lastige vormen?

Het lijkt allemaal zo makkelijk hè, want hoe moeilijk kan het inpakken van iets als een kaars nou helemaal zijn? Nou, nog best lastig als je dat netjes wilt doen, maar niet goed weet hoe kan ik je vertellen!

Misschien zit je op dit moment wel met je handen in het haar omdat het maar niet wil lukken een cadeau netjes in te pakken, of wil je graag goed voorbereid zijn voor de komende feestdagen, in beide gevallen ben je op hier op de juiste plek.

In deze blog vind je vier manieren voor het inpakken van cadeaus met  lastige vormen, zoals kaarsen, doucheschuim flessen wijn etc. Door gebruik te maken van verschillende materialen en de stap voor stap uitleg van verschillende inpaktechnieken, pak ook jij de lastigste vormen binnen no-time netjes in.

1. Cilinder vormen inpakken met vloeipapier

Als jij wel eens een cilinder vormig cadeau zoals een geurkaars in hebt moeten pakken, ben je er vast achter gekomen dat dit een stuk lastiger is dan het lijkt; tenminste als je het netjes wilt doen.

Dikke lagen inpakpapier vol vouwen en kreukels, een hoop plakband in de hoop dat je het hier een beetje glad mee kon trekken. Misschien heb je het cadeau zelfs wel met schaamrood op je kaken aan de ontvanger gegeven, dit moet netter kunnen toch?

Door in plaats van cadeaupapier, vloeipapier te gebruiken tackel je al een groot deel van het probleem. Vloeipapier heb je net als cadeaupapier in allerlei leuke printjes, maar is een stuk dunner en hiermee ook een stuk soepeler. Doordat zijdevloei niet zo stug is als inpakpapier laat het zicht gemakkelijk plooien, zonder de storende dikke kreukels welke bij het gebruik van inpakpapier ontstaan.

Benodigdheden: Stuk vloeipapier, plakband, stukje lint, sluitsticker, een schaar en natuurlijk het cadeau.

1. Als eerste knip je het vloeipapier op maat, ik heb ervoor gekozen het cadeau 2x in het vloeipapier te kunnen rollen, zodat het minder doorschijnend is. In de hoogte neem je zoveel dat je de onderkant kunt bedekken en aan de bovenkant voldoende overhoudt voor de "pluim". Rol het cadeau nu in het vloeipapier en maak het vast met een plakbandje.

2. Nu ga je de onderkant stukje voor stukje naar binnen vouwen, net als wanneer je cadeaupapier zou gebruiken. Ook dit plak je vast met plakband.

3. Als laatste knoop je het lint om de bovenkant en krult dit met de schaar, nog een sluitsticker op de voorzijde en klaar is jouw cadeau!

2. Cadeauzakje met bodem maken

Misschien ben jij al bekend met cadeauzakjes of heb je deze zelfs al in huis, super handig! Totdat jouw cadeau eigenlijk net te dik is om in zo'n zakje te doen; denk bijvoorbeeld aan douchegel of een lekkere handcrème. Je zakje gaat plooien en het zit niet mooi, toch maar gewoon inpakpapier gebruiken dan?

Door gebruik te maken van inpakpapier en hiervan zelf een cadeauzakje mét bodem te vouwen, kun je eigenlijk ieder cadeau mooi inpakken.

Benodigdheden: Stuk cadeaupapier, plakband en eventueel dubbelzijdig tape, een schaar, sluitsticker en het cadeau.

1. Als eerste knip je een stuk cadeaupapier af, in de breedte moet het papier gemakkelijk om het cadeau/de cadeaus heen passen. Voor de hoogte reken je de hoogte van je cadeau + de diepte en nog wat extra zodat het cadeau goed in het zakje past en er voldoende papier over blijft om, om te slaan. 

Als richtlijn zou je 2x de hoogte kunnen aanhouden. Naar mate je vaker de zakjes vouwt, ontdek je vanzelf wat jij het prettigst werken vindt en waarmee je tot het netste resultaat komt. Je zakje kan beter iets te hoog zijn, zodat je nog iets bij kunt knippen, dan dat je het niet goed kunt sluiten.

2. Nu vouw je beide zijdes naar binnen, zoals je normaal ook een cadeau zou inpakken, zorg ervoor dat het beide zijdes elkaar een stukje overlappen en plak het vast met dubbelzijdig tape of plakband over de volledige lengte.

3. Tijd voor de bodem! Sla aan de onderkant circa drie vingers breedte of in het geval van een dikker cadeau zoveel als nodig om. 

4. Je vouwt nu beide zijkanten van de zojuist gevouwen bodem naar binnen, zodat de vouwlijn van de zijkant gelijk loopt met de middenlijn.

 5. Als je dit met beide zijkanten hebt gedaan, zou er een ruitvorm/wiebertje ontstaan moeten zijn.

6. De zojuist ontstaande punten ga je nu naar binnen vouwen. Zorg dat de onderste punt net voorbij de middenlijn komt.

7. Doe hetzelfde met de bovenste punt en laat deze de onderste iets overlappen.

Plak het geheel stevig met plakband.

8. Nu is het tijd het blokbodemzakje uit te vouwen! Steek je hand in het zakje en duw de bodem plat. Je kunt nu je cadeau in het zakje stoppen en deze sluiten met de sticker.

3. Cilinder vorm inpakken met cadeaupapier

Misschien heb je geen vloeipapier in huis, maar wil je wel graag een mooi ingepakte kaars of pot lekkere bodylotion cadeau kunnen geven. Ook met cadeaupapier is het mogelijk een cilinder vormig cadeau toch netjes in te pakken.

Dit heb je vast al eens eerder geprobeerd en misschien eindigde het toen wel in een cadeau vol kreukels en dikke lagen plakband om het een beetje toonbaar te krijgen.

Wanneer je dit stappenplan volgt is dat verleden tijd! Het kost je enkel iets meer tijd, kind kan de was doen!

Benodigdheden:

Stuk cadeaupapier, één of twee sluitstickers, plakband, een schaar en natuurlijk het cadeautje!

1.) Begin met het op maat knippen van het inpakpapier. Voor de lengte neem je net zoveel als je normaal ook zou doen, als breedte hou je aan beide zijden voldoende over om het cadeautje te bedekken. 

2.) Nadat je het cadeaupapier om het cadeau hebt vastgemaakt zoals je gewoonlijk zou doen, is het tijd om het papier aan de onder- en bovenzijde van het cadeautje in te knippen. Afhankelijk van hoe groot je cadeau is, knip je ongeveer om de 1-1,5 cm het papier in. Zorg dat je ver genoeg doorknipt, zodat het papier niet alsnog gaat kreuken en/of scheuren.

3.) Nu is het tijd om alle zojuist geknipte strookjes naar binnen te vouwen. Doe dit  één voor één en zet dit vervolgens vast met een plakbandje. Herhaal deze stappen aan de andere zijde.

4.) Door een sluitsticker over het geheel te plakken, werk je jouw cadeau netjes af.

4. Blokbodemzakje 2.0

Flesje wijn, lekker ruikende bus doucheschuim van Rituals, of een ander cadeau wat wel een luxere cadeauverpakking kan gebruiken; met dit stappenplan maak je binnen no-time je eigen blokbodemzakje. Wanneer je het bovenstaande cadeauzakje met bodem al hebt gemaakt, zul je een hoop hiervan herkennen.

Benodigdheden:

Stuk cadeaupapier, schaar, plakband en eventueel dubbelzijdig tape, clip met minikaartje of een sluitsticker.

1.) Als eerste knip je weer het cadeaupapier op maat. In de breedte moet het papier gemakkelijk om je cadeau passen. Qua lengte reken je de hoogte + diepte van het cadeau, en in het geval van een fles wijn of doucheschuim nog zo'n 10-15 cm extra om het geheel netjes om te kunnen vouwen.

2.) Vouw nu beide zijdes van het papier naar binnen, net zoals je normaal een cadeau zou inpakken. Het komt het mooist uit, wanneer ze niet precies in het midden samen komen. Plak dit vast met plakband of dubbelzijdig tape.

3.) Aan de onderzijde vouw je nu net zoveel om als de diepte/onderkant van je cadeau.

4.) Vouw nu beide zijden van de zojuist gevouwen bodem naar binnen, zodat de vouwlijn van de zijkant gelijk loopt met de middenlijn van de bodem. Als je dit met beide zijden hebt gedaan zou er een wiebertje/ruitje zichtbaar moeten zijn.

5.) De zojuist ontstane punten ga je nu naar binnen vouwen. Vouw de onderste punt net voorbij de middenlijn en vouw de bovenste punt hier op dezelfde manier weer een stukje overheen.

6.) Plak het geheel nu stevig vast met plakband.

7.) Om een strakke blokbodemzak te creëren, vouw je nu de zijkanten naar binnen. Vouw de zijkanten zover dat er een strakke rechthoek ontstaat.

8.) Tijd om het zakje uit te vouwen. Net als bij het cadeauzakje met bodem vouw je de zak eerst helemaal open door je hand er in te steken. Je zult nu de vouwlijnen aan de zijkant zien, duw de middelste lijn naar binnen, waardoor de twee buitenste lijnen op elkaar komen te liggen. Het is even puzzelen, maar door de zijkanten naar binnen te duwen en de bodem weer vlak te vouwen ontstaat er weer hetzelfde rechthoekige figuur. Zorg ervoor dat je alle vouwlijnen nu stevig aanwrijft, hierdoor ontstaat er een strak eindresultaat.

9.) Tijd om je cadeautje in te pakken en het zakje te sluiten met een knijpertje + minikaartje of leuke sluitsticker.

Zelf aan de slag?

Heb je na het lezen van dit artikel zelf ook zin gekregen om aan de slag te gaan met het inpakken van cadeaus?

Neem dan vooral een kijkje in de webshop! Hier vind je stevig cadeaupapier voor het maken van blokbodemzakjes, vloeipapier in diverse prints, ruim 150 soorten stickers en diverse andere artikelen voor het decoreren van jouw cadeau.

Deel je het resultaat met ons op Facebook of Instagram?

Gebruikte artikelen


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.